De la aparitia primului avion si pana la lansarea misiunii Apollo, au fost necesari 50 de ani. Tot 50 de ani au trecut, de la aparitia primului calculator, pana la realizarea programului de sah “Deep Blue”, program ce l-a invins pe campionul mondial de sah, Gary Kasparov. “In urmatorii 50 de ani, o echipa de roboti va invinge, intr-o competitie desfasurata dupa regulile FIFA, recenta campioana mondiala la fotbal” spune motto-ul organizatiei Robocup, organizatie ce se ocupa cu promovarea sistemelor de inteligenta artificiala din intreaga lume. RoboCup reprezinta cea mai mare provocare la nivel mondial, in acest domeniu exclusivist de cercetare, rezervat tarilor ce investesc sume considerabile in astfel de actiuni. Echipa Oxsy isi propune sa contribuie la realizarea acestui proiect si sa reprezinte Romania intr-o maniera mai mult decat onorabila. Increderea pe care o avem in finalizarea acestui proiect si speranta victoriei tuturor cercetatorilor din domeniul roboticii, reprezinta in sine, mai mult decat o motivatie.
RoboCup este un proiect international in domeniul roboticii si al calculatoarelor, ce are ca scop promovarea sistemelor de inteligenta artificiala in intreaga lume, intr-o gama larga de tehnologii de ultima ora, unde pot fi integrate si examinate. RoboCup a ales jocul de fotbal ca subiect de cercetare. Ideea de baza a acestui efort conjugat, este de a dezvolta sisteme computerizate, capabile sa presteze diferite sarcini specifice oamenilor. In majoritatea ligilor din cadrul acestei competitii se incearca simularea unui joc de fotbal, scopul final declarat fiind, dezvoltarea unei echipe de roboti humanoizi autonomi, care sa castige pana in anul 2050, un meci desfasurat dupa regulile FIFA, cu recenta campioana mondiala la fotbal. Prima editie oficiala s-a desfasurat la Nagoya, in anul 1997. Concursul s-a diversificat de la an la an, in prezent avand 5 mari categorii: RoboCupSoccer, RoboCupRescue, RoboCup@Home, RoboCupIndustrial si RoboCupJunior. Patru din acestea sunt impartite la randul lor in alte subcategorii. RoboCupSoccer cuprinde urmatoarele 5 subcategorii: Simulation League, Small Size Robot League, Middle Size Robot League, Standard Platform League si Humanoid League. RoboCupIndustrial cuprinde 2 subcategorii: RoboCupLogistics si RoboCup@Work. RoboCupRescue cuprinde tot 2 subcategorii: Rescue Robot si Rescue Simulation. RoboCupJunior este o competitie dedicata in mod special copiilor din invatamintul primar si este impartita in 3 subcategorii: Soccer, Rescue si OnStage. RoboCup@Home este o liga aparuta in anul 2006, care este orientata pe aplicatii din lumea reala. In cadrul acestei ligi, se dezvolta aplicatii ce permit interactiunea oamenilor cu roboti autonomi. Scopul acestei ligi, este de a dezvolta apilcatii pentru roboti, ce ar putea ajuta sau asista oamenii, in viata de zi cu zi. RoboCupIndustrial este o liga aparuta in anul 2012, orientata spre dezvoltarea de roboti echipati cu sisteme avansate de manipulare ce au ca scop aplicatii industriale, unde robotii vor colabora cu oamenii pentru executarea unor task-uri complexe de la fabricatie, automatizare, pana la sustinerea unei logistici generale.
“Simulation Soccer League” este una din cele 13 ligi actuale ale competitiei RoboCup si este liga in care nu exista roboti adevarati, insa spectatorii pot urmari actiunea, pe un ecran mare ce arata ca un joc de computer urias. In aceasta liga, echipe a cate 11 programe software, se conecteaza si joaca una cu cealalta prin intermediul unui server. Fiecare program reprezinta un jucator, ruleaza pe cite un calculator separat, iar toate calculatoarele se conecteaza la acest server de fotbal. Prin intermediul acestui server, se incearca a pune la dispozitia cercetatorilor din acest domeniu al roboticii si inteligentei artificiale, a unui mediu provocator, permitindu-le astfel acestora, sa se concentreze asupra dezvoltarii inteligentei jucatorilor simulati. Cei 22 de jucatori conectati la acest server, primesc date senzoriale – vizuale, auditive si interne, legate de lumea in care se afla si pot reactiona, executind actiuni pe care le trimit serverului, sub forma de comenzi precum: “alearga”, “loveste”, “roteste”, etc. Singurul mod de comunicare intre jucatori, se face prin intermediul unei comenzi “spune”, trimise serverului. Durata unui meci este de 10 minute, fiecare repriza avind cite 5 minute.
In afara de aceasta liga, ramin de urmarit si celalalte, unde avem de-a face cu roboti adevarati, in care sunt incorporate sisteme performante, de la simple bile sau rotite, pana la procesoare sau camere video, toate acestea pentru a-i servi robotului, in timpul unui meci de fotbal. Din pacate aici costurile sunt mult mai mari, in primul rand datorita faptului ca acesti roboti trebuie construiti sau achizitionati. Mai multe detalii despre intreg proiectul RoboCup pot fi gasite pe site-ul oficial al acestei federatii.